In 5 stappen naar uw droomtuin

 In Tuintips

Fantaseren over een nieuwe tuin is heerlijk. Maar voordat de schop in de grond kan, moeten uw wensen in een degelijk ontwerp gegoten worden. Maar waar te beginnen? Er zijn veel elementen om rekening mee te houden tijdens het ontwerpen en aanleggen van een tuin. Hier leest u de belangrijkste stappen die u moet doorlopen voor een goed tuinontwerp.

Stap 1: Inspiratie voor het tuinontwerp

Een tuinontwerp begint met het in kaart brengen van wensen waaraan de tuin moet voldoen. Een zonnig terras? Een vijver? Een tuinhuisje? Een grote border of moet de tuin juist onderhoudsvriendelijk zijn? Er zijn oneindig veel keuzes. Het is verstandig uw wensen en ideeën overzichtelijk te verzamelen op een moodboard. Bedenk niet alleen welke elementen terug moeten komen in de tuin, maar ook waar de tuin voor gebruikt moet worden. Wilt u een moestuin? Moeten de kinderen er kunnen spelen? Het gebruik van een tuin is minstens zo belangrijk en bepalend voor de verdere inrichting van de ruimte.

Stap 2: Breng de ruimte in kaart

Nadat uw wensen op een rijtje zijn gezet is de volgende stap het in kaart brengen van de kavel waarop de tuin aangelegd gaat worden. Een matenplan is noodzakelijk en moet zorgvuldig worden opgesteld. TIP: Vraag een kaveltekening op bij het kadaster. Dit scheelt enorm veel werk en is zeer nauwkeurig!

Stap 3: Bepaal de tuinstijl & sfeer

Net als het interieur, is ook het exterieur geheel naar eigen smaak vorm te geven. Welke sfeer past bij u? Maar bovenal, welke stijl past bij uw woning en omgeving? Anno 2018 is de tuin een verlengstuk van uw woning. De sfeer en stijl is dus zeker niet onbelangrijk! Het kleurgebruik, materialen, beplanting en bestrating zijn de bepalende factoren voor de tuinstijl en sfeer. Elke tuinstijl heeft daarnaast zijn eigen kenmerken en verschilt aanzienlijk in onderhoudt. Dit is belangrijk om mee te nemen bij het ontwerpen van de tuin, zodat u later niet voor verrassingen komt te staan.

Stap 4: Elementen om rekening mee te houden

Nadat de wensen, ruimte en stijl in kaart zijn gebracht, kan de conceptversie van de tuin geschetst worden. Toch zijn er enkele punten die extra aandacht verdienen, denk aan:

  • Ligging: Houdt rekening met de ligging van de tuin ten opzichte van de zon bij het planten van borders en het leggen van een terras.
  • Hoogteverschillen: Houdt bij het ontwerp van een tuin rekening met mogelijke hoogteverschillen.
  • Grondsoorten: Het is essentieel te achterhalen welke grondsoort uw tuin heeft. De grondsoort is namelijk bepalend voor de verdere tuinaanleg en onderhoud.
  • Houtsoorten: Een weloverwogen beslissing als het gaat om houtmaterialen is belangrijk. Kwalitatief goed hout gaat langer mee en loont zich op de lange termijn.
  • Beplanting: Houdt bij de aanleg van een border rekening met de groeihoogte, bloeitijd van planten en de lichtinval.
  • Lijnen: Bedenk welke basisvorm (lijnen) uw wil laten terugkomen in het tuinontwerp. De vorm van de tuin is bepalend voor de tuinstijl en sfeer.
  • Seizoenen: Maak een beplantingsplan die zo is opgebouwd dat de tuin er in alle seizoenen perfect uit ziet.
  • Privacy: Heeft u inkijk in uw tuin door buren? Met beplanting kunt u dit probleem deels verhelpen. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van leibomen voor privacy.

Stap 5: Het definitieve tuinplan

De laatste stap voor de aanleg van uw tuin, is het definitieve tuinplan. Het tuinplan is onder te verdelen in: de technische tekening en het plan van aanpak. Neem bij het tuinplan alvast plannen voor de toekomst mee. Wilt u in de toekomst nog een terrasoverkapping plaatsen of tuinverlichting aanleggen? Leg dan de fundering, kabels en leidingen alvast aan om onnodig werk in de toekomst te voorkomen.

Liever een professional inschakelen?

Zoals u ziet is het schetsen van een tuinontwerp de basis voor ieder goed aangelegde tuin. Wilt u liever een professional inschakelen voor het ontwerpen van uw tuin? Neem dan vrijblijvend contact op en samen kijken we naar de mogelijkheden!

Recent Posts

Start typing and press Enter to search

TuinterrasTuinverlichting