Tuin per seizoen

 In Tuintips

Natuurlijk geniet u het meeste van de tuin in de lente en zomermaanden. Maar dat betekent niet dat er zo nu en dan in de winter geen aandacht besteed moet worden aan het onderhoud. Welke werkzaamheden er gedaan moeten worden en hoeveel tijd dit gaat kosten, hangt natuurlijk af van wat er in uw tuin staat. Een onderhoudsvriendelijke tuin vraagt veel minder aandacht in de zomer en winter dan een tuin vol onderhoud vragende elementen. Wij van Sander Bosch hebben een duidelijk overzicht gemaakt wanneer het tijd is om een bepaald klusje uit te voeren. Lees snel verder!

December, Januari en Februari

In de wintermaanden valt er in principe niet veel te doen aan onderhoudswerkzaamheden. U kan al wel de tuin netjes maken en voorbereiden op het lenteseizoen. Zo kunt u in december bladeren gaan ruimen na de herfst en lege bloempotten opbergen. Besteedt in januari aandacht aan de bescherming van vroegbloeiers of jonge planten. Een strenge vorst kan schade aanrichten. In februari is het vaak alweer wat warmer. Deze maand leent zicht uitstekend voor het snoeien van laatbloeiers of schoonmaken van de vijverbodem.

Maart, April en Mei

In maart staan veel mensen nog niet te trappelen om in de tuin bezig te gaan. Het weer leent zich er niet goed voor. Maar er kunnen wel wat klusjes gedaan worden! Denk eens aan het onderhoud aan de schutting of hekken. Ook is het slim om alvast de bodem om te spitten voordat het lenteseizoen begint. In april kan de grond bemest worden zodat de tuin de tijd daarna volop in bloei staat. In mei kan men eraan denken om het gazon voor de eerste keer bij te maaien en de juiste beplanting te snoeien. Met het mooie weer kan er al van de tuin genoten worden.

Juni, Juli en Augustus

Eindelijk zomer! Hoewel er vast vaak lekker in de tuinstoel op het terras geluierd wordt, moet er ook nog wel het één en ander gebeuren qua onderhoud om de tuin nog mooier te laten stralen in de zomer. Denk hierbij aan het snoeien van de hagen of overgroeide planten in borders. Het is verstandig om de hagen nog wat extra mest te geven. Aangezien juli en augustus over het algemeen warme maanden zijn, is het goed om de tuin in de avond eens te sproeien. Vergeet de bloempotten niet! Het is aan te raden om eind Augustus voor de herfst de vijver nog eens schoon te maken. Mocht er namelijk al veel regen zijn gevallen dan kan het zijn dat de biologische balans verstoord is en algengroei de overhand heeft.

September, Oktober en November

In september is de herfsttijd is weer aangebroken. De voorjaarsbloeiers zijn al uitgebloeid. Dus mocht u de tuin opnieuw willen indelen, dan is dit de perfecte tijd! Heeft u fruitbomen of bramenstruiken? Vergeet dan niet om te oogsten en na te genieten van de zomer. In de lente weer kunnen genieten van bloemen? Plant dan de bloembollen in oktober. Bemest de tuin waar nodig om hem winterklaar te maken.

Hulp nodig?

Wil u graag meer advies of hulp met het onderhouden van uw tuin het hele jaar door? Ook daarvoor kunt u terecht bij Sander Bosch. Wij kunnen u in onderhoud ontzorgen. Neem vrijblijvend contact met ons op!

Recent Posts

Start typing and press Enter to search

TuinverlichtingTuinbestrating