Tuinverlichting

 In Tuintips

De tuin kan gezien worden als een verlengstuk van de stijl en sfeer binnenshuis. Met de juiste verlichting is het mogelijk om hetzelfde gezellige gevoel door te trekken naar buiten. Naast sfeer creëren, zijn er andere redenen om voor tuinverlichting te kiezen. De verlichting heeft natuurlijk ook een praktische functie. De looppaden zijn zichtbaar waardoor ongelukken voorkomen worden. Bovendien heeft buitenverlichting een inbraakwerend effect.

Tuinverlichting aanleggen

Wanneer er tuinverlichting aangelegd moet worden, is het belangrijk om eerst het doel van de verlichting te bepalen. Daarnaast is het nodig om de stijl van de tuin in acht te nemen. Het is namelijk zonde om scherpe LED verlichting in een romantische tuin aan te leggen. Wanneer bekend is voor welk doel de verlichting dient en welke sfeer het moet oproepen, kan er een lichtplan opgesteld worden. In het lichtplan staat aangegeven welk soort verlichting waar wordt geplaatst. Zo zijn grondspotjes geschikt om mooie elementen in de tuin te accentueren en kan er een lichtpunt achterin de tuin geïnstalleerd worden om optisch meer ruimte te creëren. Daarnaast moet er nagedacht worden vanuit waar men de verlichting wil bedienen. Bijvoorbeeld vanuit huis, de zithoek of de garage. Hierna kan de verlichting aangelegd worden. Belangrijk is het verlichtingsplan te bewaren. Mocht ooit de schop opnieuw in de grond gaat, weet u precies waar de kabels zich bevinden.

Soorten tuinverlichting

Kies verlichting die qua stijl de tuin complimenteert. Lampen met een strakke behuizing passen goed bij moderne tuinen, maar minder bij een landelijke tuin. Ook moet een keuze worden gemaakt of men LED of halogeen buitenverlichting wil. LED lampen zijn over het algemeen duurder, maar wel zuiniger waardoor men uiteindelijk voordeliger uit is. Er zijn diverse soorten tuinverlichting om uit te kiezen:

  • Paaltjes: Paaltjes zijn zeer geschikt om de looppaden in de tuin te verlichten.
  • Spotjes: Als men een boom of ander element in de tuin wil verlichten, zijn grondinbouwspotjes een goede keus. Voor het verlichten van bijvoorbeeld een poort kunnen er wandinbouwspots gebruikt worden.
  • Wandverlichting: Dit type lamp is mooi als het terras of een schutting verlicht moet worden. Kijk eens naar het type lamp genaamd “fish eye wall”. De lens van deze lamp kan men zelf instellen en richten op wat verlicht moet worden.
  • Staande tuinverlichting: Voor het verlichten van een oprit of looppad zijn staande buitenlampen geschikt. Kies een stijl die bij het tuindesign past voor een mooi effect.
  • Verlichte bloempotten: Kijk eens naar verlichte bloempotten. Simpel, maar zorgt voor extra sfeer.
  • Koetslamp: Op zoek naar een unieke lamp? Kijk dan eens naar koetslampen. Zowel nieuw als antiek te koop. Dit type lamp verspreidt het licht en is mooi om naast een vijver of fontein te plaatsen.

Onderhoud tuinverlichting

Hoewel buitenverlichting bestand is tegen verschillende weersomstandigheden, is onderhoud nodig om de veiligheid te waarborgen. Wanneer water binnen kan dringen kunnen er storingen optreden. Controleer daarom minstens één keer per jaar de lampen om signalen van schade te ontdekken. Daarnaast kunt u bijvoorbeeld in het voorjaar de lampen met een zachte doek schoonmaken. Gebruik geen schoonmaakmiddel met agressieve of schurende werking en let erop dat het reinigingsmiddel pH-neutraal is. Wilt u compleet ontzorgt zijn in het onderhoud of hulp bij het opstellen en uitvoeren van een verlichtingsplan? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Recent Posts

Start typing and press Enter to search

TuinontwerpTuin seizoen