Tuinterras: Van ontwerp tot onderhoud

 In Tuintips

Een terras is een waardevolle toevoeging aan de tuin. Het is dé plek om ongestoord van het zonnetje te genieten of in de avond gezellig te borrelen met familie en vrienden. Daarom is het van belang dat deze zo wordt ontworpen dat er veelzijdig gebruikt van gemaakt kan worden. Wij van Sander Bosch vertellen u graag meer over het ontwerpen, de aanleg en het onderhoud van een tuinterras. Lees snel verder!

Tuinterras ontwerpen

Bij het ontwerpen van een tuinterras moet nagedacht worden over een aantal dingen. Eerst moeten de functionele aspecten in kaart gebracht worden voordat er een invulling aan de stijl van het terras gegeven kan worden. Denk bij het ontwerpen vast na over de volgende punten:

  • Doel: Wat is het doel van het terras? Wilt u in het zonnetje zitten of heeft u liever een terras in de schaduw?
  • Seizoen: Is het terras bedoeld voor de zomermaanden? Of wilt u ook de mogelijkheid hebben om er in de wintermaanden te zitten met terrasverwarming of een houtkachel?
  • Grootte: Hoe groot moet het terras worden? Voor hoeveel personen moet er plaats zijn? Moet er ruimte zijn voor een grote loungebank of picknicktafel?
  • Uitkijk: Waar wilt u op uitkijken vanaf het terras? En wilt u in het zicht zitten of is meer privacy gewenst?

Wanneer er een antwoord op deze vragen is, kan het terras ontworpen worden naar wens. Vervolgens kan er nagedacht worden over de materialen die gebruikt worden en het karakter dat het terras moet uitstralen. Het is natuurlijk het mooist als dit aansluit bij de rest van de tuinstijl. Denk hierbij aan de verschillende opties terrastegels, tuinmeubelen en beplanting rondom.

De aanleg van een tuinterras

Nu het ontwerp en materiaal gekozen zijn kan er een plan gemaakt worden voor het aanleggen van het tuinterras. Er moet nog over een aantal zaken nagedacht worden. Allereerst de afwatering. U wilt natuurlijk niet dat het terras blank staat na een regenbui. Daarnaast kan bij een slechte afwatering het terras verzakken. Dit willen wij natuurlijk voorkomen. Komt er terrasverwarming of tuinverlichting? Dan moet in het aanlegplan ook rekening gehouden worden met dit aspect.

Tuinterras onderhoud

Elk terras vraagt onderhoud. Het meeste onderhoud zal gedaan moeten worden aan de bestrating. Hoeveel tijd dit vraagt, hangt af van het type terrasvloer. Het zal voornamelijk gaan om het verwijderen van onkruid tussen de tegels of de groene aanslag op houten terrasplanken of bestrating. Dit staat niet alleen slordig maar kan de vloer ook glad maken. Mocht er terrasverlichting aanwezig zijn dan is het ook aan te raden dat twee keer per jaar te controleren op beschadigingen.

Wij staan voor u klaar!

Wilt u graag een terras maar geen idee wat u eigenlijk wilt of hoe de aanleg aangepakt moet worden? Dan bent u bij Sander Bosch aan het juiste adres. Wij kunnen u ontzorgen in het ontwerpen, aanleggen en onderhouden van u terras. Zo houdt u meer tijd over om te genieten van de tuin. Neem vrijblijvend contact met ons op.

Recent Posts

Start typing and press Enter to search

Vijver in je tuinTuinontwerp