Vijver in je tuin

 In Tuintips

Een vijver kan een tuin net wat extra karakter geven. Het geluid van kabbelend water op de achtergrond werkt rustgevend waardoor er nog meer van de tuin genoten kan worden. Een vijver trekt leven aan waardoor de biodiversiteit van uw omgeving verhoogd wordt. Alleen maar voordelen dus! De aanleg van een vijver kan het beste geplant worden in het voorjaar of het najaar. Op die manier kan het biologisch evenwicht herstellen. De aanleg van een vijver vereist een goede planning om moeilijk herstelbare fouten te voorkomen.

Soorten vijvers

Er zijn een aantal typen vijvers waar uit gekozen kan worden. Elk straalt weer een andere sfeer uit. Het is natuurlijk het mooist als de vijver bij de rest van het tuindesign aansluit. Het aanlegplan en het onderhoud verschilt per soort vijver. Daarom is het belangrijk om van te voren vast te stellen wat voor soort vijver men wil en hoeveel tijd men wil besteden aan het onderhoud.

Een natuurlijke vijver

Zoals de naam al doet vermoeden, draait het bij dit type vijver om de natuurlijke uitstraling. De planten krijgen de hoofdrol. Er kunnen meerdere soorten waterplanten op verschillende diepten geplant worden. Meestal wordt ervoor gekozen om geen vissen in de vijver te houden. Mocht men dat wel willen, kies dan voor een klein aantal vissen die geen planteneters zijn. Een filtersysteem is niet nodig voor een natuurlijke vijver met planten. Dit is wel nodig als er vissen in de vijver leven, om het water helder en schoon te houden. Het onderhoud is vrij simpel. Controleer regelmatig de waterkwaliteit en de staat waarin de waterplanten zich in verkeren. Is er een filter geïnstalleerd? Maak dan geregeld het filter schoon om verstoppingen te voorkomen. De vijverbodem moet één keer per jaar schoongemaakt worden.

Een koivijver

Dit type vijver is populair bij liefhebbers van vissen. De kleurrijke koi karpers fleuren elke vijver op. Koi karpers zijn alleseters. Dit betekent dat men geen waterplanten hoeft te plaatsen aangezien de vissen die opeten. Het lijkt dus een simpele vijver om te onderhouden. Dit is echter niet waar. Een koivijver vereist de nodige investeringen en onderhoudswerkzaamheden. Een filter en een pomp moeten geïnstalleerd worden om de waterkwaliteit perfect te behouden en een stroming te creëren. Koi karpers zijn gevoelig voor hun leefomgeving. Voor de ontwikkeling en voortplanting van de koikarpers is het belangrijk dat de vijver de juiste diepte heeft en de waterkwaliteit strikt nageleefd wordt. Daarom zijn de onderhoudskosten voor dit type vijver over het algemeen wat hoger. Het is het allemaal waard wanneer men vanaf het terras de kleurrijke koi karpers kan bewonderen!

Een zwemvijver

Graag zwemmen in je tuin maar wilt u iets wat mooier bij het tuindesign aansluit dan een zwembad? Dan is een zwemvijver een interessante keuze! Andere voordelen zijn dat een zwemvijver minder onderhoud vraagt vergeleken met een zwembad. Daarnaast zwemt men in chloorvrij water. De onderhoudswerkzaamheden zijn het scheppen van bladeren en vuil, het stofzuigen van de vijverbodem en het ijsvrij houden van de vijver. Een pompinstallatie zorgt voor een natuurlijke stroming in de vijver naar het moerasgedeelte. Dit is nodig omdat daar de planten hun zuiverende werk doen om het zwemwater helder te houden.

Strakke -of spiegelvijver

Een spiegelvijver past uitstekend bij een moderne tuin die strak en symmetrisch aangelegd is. Een spiegelvijver wordt gekarakteriseerd door ondiep water en vrijwel geen waterplanten om het wateroppervlak zo strak mogelijk te houden. Vandaar de naam “spiegelvijver”. Men kan zelf de vorm van de vijver ontwerpen en bepalen waar het filtersysteem het beste uit het oog gewerkt kan worden. Over het algemeen is het onderhoud minimaal.

Meer weten?

Graag een vijver in de tuin maar weet u niet hoe te beginnen? Dan staan wij voor uw klaar. U kunt bij ons terecht voor het ontwerpen, aanleggen en onderhouden van de vijver. Neem vrijblijvend contact met ons op. Voor u het weet kan uzelf van een vijver genieten in de tuin.

Recent Posts

Start typing and press Enter to search

TuinstijlenTuinterras