Tuinbestrating

 In Tuintips

Voordat u kiest voor een type tuinbestrating, moet er één belangrijke vraag gesteld worden: wat wordt de stijl van uw tuin? Elke tuinstijl heeft zijn eigen type bestrating. Wanneer u bijvoorbeeld de keuze maakt voor een landelijke tuin, wordt deze gekenmerkt door grindpaden die aansluiten op de omgeving. Bij een Engelse tuin kan gedacht worden aan een betegeld terras of sierlijke kronkelpaden met grind. Daarnaast is de typisch moderne tuin in opmars, waarbij gebruik gemaakt wordt van strakke lijnen en afscheidingen tussen bestrating en beplanting. Benieuwd welke stijl tuin het beste bij u past? Lees dan gerust over de verschillende stijlen tuinen.

Tuinpad aanleggen – Stappenplan

Tijdens het aanleggen van een tuinpad wordt het gebruik van grind als standaard aangehouden, echter, er zijn veel verschillende steensoorten of andere materialen om een pad mee aan te leggen. Voor het daadwerkelijk aanbrengen van een tuinpad in uw tuin bestaan verschillende fasen en stappen:

Stap 1: Voordat u de handen uit de mouwen steekt, is het van cruciaal belang om eerst aan de tekentafel te gaan zitten. Tijdens het vormen van een ontwerp kunt u kijken naar het begin- en eindpunt van het pad, de breedte en het type steen.

Stap 2: Nadat u het ontwerp van u tuinpad heeft gemaakt, kunt u deze zichtbaar maken in uw tuin. Hierbij is het handig om gebruik te maken van paaltjes en touw, dit dient als check en geeft een goed beeld van het eindresultaat.

Stap 3: Wanneer uw tuinpad uitgelijnd is, is het tijd om te graven. Let bij het uitgraven van uw tuinpad op de diepte; in het geval van een stevige ondergrond voldoet 5 centimeter. Wanneer er kans is op verzakking, wordt 20 centimeter met extra opvulling geadviseerd.

Stap 4: Om te voorkomen dat uw pas-aangelegde tuinpad binnen een week overwoekerd is, dient u een worteldoek aan te brengen. Een worteldoek van textiel zorgt ervoor dat het kleine onkruid niet omhoog kan groeien en tussen uw grind omhoog komt.

Stap 5: Na het aanbrengen van het worteldoek resteert nog maar één stap, het plaatsen van uw grind. Met behulp van een kruiwagen en schep kunt gemakkelijk het grind plaatsen. Vervolgens verspreid u met gebruik van een hark het grind tot een egale laagdikte.

Tuinbestrating – Typen en soorten

Wanneer u kiest voor sierbestrating of het betegelen van uw tuin zijn er veel verschillende typen en soorten. Met de stijl van uw tuin in het achterhoofd kan er gekozen worden uit een aantal alternatieven. Hierbij wordt er gekeken naar de kleur, soort en het doeleinde doeleinde van de tuinbestrating.

Ten eerste het doeleinde, vaak samenhangend met de positionering van de tegels binnen uw tuin. Dienen de tegels als pad of als terras? Daarnaast is er de mogelijkheid om met behulp van tegels een oprit aan te leggen. Dit alles heeft invloed op de keuze voor het type tegels en de kleur. Voor het aanleggen van een terras zijn bijvoorbeeld lichte tegels uitermate geschikt, deze blijven namelijk lekker koel op hete zomerdagen.

Er zijn een hoop verschillende soorten tuintegels, in dit artikel worden er een aantal uitgelicht. De eenvoudigste en wellicht ook bekendste variant is de betontegel, gekenmerkt door zijn strakke, grijze uiterlijk. Wenst u een nostalgische uitstraling van uw tuin? Kies dan voor het gebruik van gebakken tuintegels. Voor de duurzame tuinmannen en -vrouwen zijn er de natuurstenen, hierbij zit u in een hogere prijsklasse. Benieuwd naar de andere opties en soorten? Neem gerust contact met ons op!

Tuin betegelen – Legmotieven en aandachtspunten

Na het kiezen van de juiste stenen bent u er nog niet, er zijn namelijk verschillende manieren om de geselecteerde stenen te leggen. De wijze waarop stenen geplaatst worden, wordt het legverband of -motief genoemd. Elke stijl tuin heeft zo zijn eigen set met geschikte legverbanden. De bekendste variant is het halfsteensverband, veel gebruikt tijdens de bouw van huizen. Daarnaast kan er gekozen worden voor het sierlijke molenwiekverband, eventueel met verschillende kleuren stenen. Met een wildverband, oftewel het gebruik van verschillende formaten stenen, wordt de stevigheid van de bestrating gewaarborgd. Naast de bovengenoemde motieven zijn er nog talloze andere mogelijkheden, die wij natuurlijk met plezier toelichten.

Hulp nodig?

Wilt u meer informatie of advies over de bestrating van uw tuin? Neem gerust contact op, dan kijken we samen naar de mogelijkheden voor uw tuin.

Recent Posts

Start typing and press Enter to search

Tuin seizoen