Hoogteverschillen in de tuin

 In Tuintips

Een sfeervolle tuin gaat een stapje verder dan een grasveldje en terras. Met mooie bestrating, prachtige beplanting en de juiste verlichting kunnen er al veel elementen toegevoegd worden die de tuin een stuk interessanter maken. Hoogteverschillen is een ander element in het tuindesign waar leuke dingen mee gedaan kunnen worden. Of u nou juist hoogteverschillen wilt creëren voor extra dimensie of een hoogteverschil in de tuin moet overbruggen, wij van Sander Bosch vertellen je meer!

Hoogteverschillen creëren

Een tuin wordt een stuk interessanter wanneer hoogteverschillen in het tuinplan verwerkt worden. Hoogteverschillen creëren een speelse omgeving die de illusie van ruimte versterkt. Dit kan op veel verschillende, creatieve manieren gerealiseerd worden.

  • Borders: Borders aanleggen is een leuke manier om een hoogteverschil te creëren. Qua hoogte, materiaal en beplanting zijn er oneindig veel mogelijkheden. Zo is er altijd wel iets te ontwerpen wat bij de stijl van de tuin past. Het is ook nog eens gemakkelijker in onderhoud.
  • Muurtjes: Het bouwen van een muurtje of gebruik van stapelblokken kan de illusie van hoogteverschillen creëren. Dit kan op een moderne of juist speelse manier aangelegd worden afhankelijk van de wensen. Met de ruime keus in materiaal, kleur en manier van plaatsen kan het perfecte element toegevoegd worden.
  • Bloembakken: Het neerzetten van hoge bloembakken doorbreekt de strakke lijnen van een vlakke tuin. Het creëert een speels effect in hoogte zonder de moeite van aarde verschuiven. Er komt geen schop in de grond aan te pas. Daarnaast kunt u de bloembak de uitstraling meegeven die u wilt. Kies voor bloemen voor een kleurrijke, romantische tuin of een wintergroene plant voor een rustige stijl.

Hoogteverschillen overbruggen

Soms is een hoogteverschil in een tuin een obstakel die overwonnen moet worden. Dit kan een functioneel probleem zijn wanneer het verschil een looppad kruist of dat u qua aankleding van de tuin niet weet wat ermee gedaan kan worden. Er zijn gelukkig meerdere oplossingen om een hoogteverschil op te vangen of the verwerken in uw tuinplan.

  • U- en L elementen: Deze elementen kunnen gemakkelijk gebruikt worden om een hoogteverschil te verdoezelen. U-elementen zijn ideaal om een verschil van maximaal 50 centimeter op te vangen. L-elementen zijn geschikt om zelfs een verschil van 1 meter weg te werken. Uiteraard is er veel keus in hoe deze elementen ingezet kunnen worden.
  • Trap: Een hoogteverschil kan worden opgelost met de aanleg van een trap. Naast de praktische functie zorgt het ook voor een ruimtelijk aspect. Een trap klinkt een beetje saai maar dat is het absoluut niet! Met de oneindige keus in verschillende materialen, stijlen en manieren van aanleggen kan er van de trap een echt kunstwerk gemaakt worden. Met de juiste beplanting en tuinverlichting erbij wordt het een prachtige toevoeging aan de tuin.
  • Flauwe helling: Wanneer een trap geen mogelijkheid is, kan er gekozen worden voor een flauwe helling. Denk hier bijvoorbeeld aan een hoogteverschil in een gazon. Natuurlijk moet de helling niet te stijl zijn of voor gevaarlijke situaties zorgen in een ijzige winter.

Hulp nodig?

Naast de bovengenoemde opties zijn er natuurlijk nog talloze andere mogelijkheden die compleet zijn aan te passen aan uw wensen, ideeën en tuinstijl. Wilt u graag weten hoe u hoogteverschillen in uw tuin kan aanleggen of juist overbruggen? Neem dan contact met ons op voor meer informatie. Wij helpen u graag!

Recent Posts

Start typing and press Enter to search

Tuin ligging