De ligging van je tuin

 In Tuintips

Op de ligging van een tuin heeft men geen invloed, maar er op inspelen kan zeker! Ligt uw tuin op het oosten, westen, noorden of zuiden? Voor elke richting zijn er factoren om rekening mee te houden, en factoren om van te profiteren. Zelden is een tuin gelegen in één enkele (wind)richting, combinaties zijn natuurlijk mogelijk. Lees meer over hoe u het best kan inspelen op de ligging van uw tuin.

Tuin op het zuiden – een tuin vol zon

Is uw tuin, ten opzichte van de zon, gericht op het zuiden? Dan heeft u waarschijnlijk te maken met veel zonlicht en weinig schaduw. Belangrijk bij een tuin op het zuiden is het creëren van schaduwplekken. Dit kan gerealiseerd worden door het plaatsen van een rijk gevulde pergola, een tuinhuisje, bomen, een overkapping en meer. Qua beplanting is er veel mogelijk door de grote hoeveelheid zon. Veel vaste planten houden van een zonnige plek, waardoor er voor beplanting in een zonnige tuin volop keuze is. Ook de keuze voor het leggen van een terras wordt beïnvloed door de ligging van de tuin. Zo kunt u het optimale uit uw tuin halen door een zonneterras te creëren.

Tuin op het noorden – een schaduwtuin

Omgekeerd heeft een tuin op het noorden weinig zon en lichtinval, dit wordt ook wel een schaduwtuin genoemd. Belangrijk voor een tuin op het noorden is dat de ligging van het terras zorgvuldig moet worden uitgezocht. Plaats een terras op plekken waar de zon eventueel wel kan komen. Houdt er wel rekening mee dat er regelmatig onderhoud nodig is aan de sierbestrating en het terras. Dit omdat groene aanslag en mossen goed gedijen in een schaduwachtige omgeving. Daarnaast moet er rekening gehouden worden met het plaatsen van te hoge afscheidingen, omdat hoge afscheidingen de tuin nog donkerder maakt dan noodzakelijk. Qua beplanting moet u vooral gebruik maken van schaduwminnende planten. Kies bijvoorbeeld voor planten met verschillende kleuren bladeren om meer textuur en kleur aan de tuin te geven.

Tuin op het westen – een tuin met middag- en avondzon

Een tuin gelegen op het westen heeft vooral in de avond veel zon, en is in de ochtend schaduwrijk. Door een terras op de juiste plaats aan te leggen kunt u optimaal genieten van de middag- en avondzon. Wanneer een tuin gelegen is op het westen ontstaat er een mooie mix van zon en schaduw waardoor er een ruime keuze uit tal van planten is. Zowel planten geschikt voor de schaduw, als planten geschikt voor zonnige plekken kunnen volop bloeien in deze tuin.

Tuin op het oosten – een tuin met zon in de ochtend

Een tuin op het oosten profiteert vooral in de ochtend van de zon. Later op de dag draait de zon weg, waardoor ook hier een mooie combinatie van zon en schaduw ontstaat. Om s’ avonds zoveel mogelijk zonlicht te behouden, doet u er goed aan het terras zo ver mogelijk achterin de tuin te plaatsen. Vergelijkbaar met een tuin op het westen, is er de mogelijkheid om zowel schaduwplanten als zonneplanten te plaatsen. Dit zorgt voor een mooie en afwisselende combinatie waar u zeker van kan genieten.

Hulp nodig?

Wilt u meer informatie of advies over de ligging van uw tuin? Neem gerust contact op en samen kijken we naar de mogelijkheden voor uw tuin.

Recent Posts

Start typing and press Enter to search

Hoogteverschillen tuinOnderhoudsarme tuin