Onderhoudsarme tuin

 In Tuintips

Te druk om te tuinieren? Of heeft u simpelweg geen groene vingers? Dan is een onderhoudsarme tuin een ideale uitkomst om toch van een prachtige tuin te kunnen genieten. Met het onderstaande advies is extra werk te vermijden waardoor er tijd overblijft voor zaken die er echt toe doen.

Welke planten zijn geschikt?

Een groot deel van het onderhoud van een tuin hangt af van de soort beplanting. Sommige gewassen, planten of bomen hebben eenmaal meer aandacht nodig dan andere. Vaste planten of bodembedekkers zijn een goede optie om het onderhoud te beperken. Denk hierbij aan de Vinca of de Waldsteinia. die het hele jaar door groen blijven en bloeien in het voorjaar. Daarnaast onderdrukken de bodembedekkers de groei van onkruid. Om dit nog beter tegen te gaan, raden wij aan de om de borders te vullen met Franse boomschors of grind op een worteldoek. Een slimme aanpak is om elke plantensoort in grote groepen bij elkaar te planten, wat het onderhoud nog makkelijker maakt.

Geschikte bestrating

Het lijkt alsof het type bestrating niet veel impact heeft op het onderhoud, maar er zijn wel degelijk verschillen. Zo vraagt een gladde natuursteen veel minder onderhoud dan een ruw type steen omdat er minder snel groene aanslag aan zal hechten. Wanneer er voor een betontegel wordt gekozen is het handig om een zandbed onder de bestrating aan te leggen. Dit heeft een drainerende werking waardoor de tegel minder snel groen uit zal slaan. Om onkruid tussen de tegels te voorkomen kan er gekozen worden voor een flexibel voegmiddel dat hard genoeg is om de kieren te dichten maar niet zal scheuren in de winter. U zult het minste onderhoud hebben aan een klinker met een slijtvaste deklaag of een keramische tegel.

5 tips om onderhoud te beperken

  • Schutting: Kies voor een hardhouten schutting. Geïmpregneerd hout vraagt meer onderhoud en heeft een kortere levensduur.
  • Gazon: Een gazon sproeien, bemesten en maaien neemt veel tijd in beslag. Toch willen veel mensen graag een gazon in de tuin. In dat geval is kunstgras aan te raden. Dit is iets prijziger, maar dan hoeft er niet geïnvesteerd te worden in een grasmaaier, sproeier en andere onderhoudsproducten. Daarnaast zit er vaak garantie op kunstgras.
  • Vijver: Een vijver is een leuk element voor in de tuin maar er wordt wel meer werk mee op de hals gehaald. Zo moet er aan de waterkwaliteit, algengroei, waterplanten en bladeren gedacht worden. Toch een onderhoudsvriendelijke vijver in de tuin? Ga met ons in gesprek over de mogelijkheden voor een mini-vijver.
  • Bloempotten: Een bloemetje in een pot op de tuintafel of op het terras is leuk, maar kost toch wat extra werk. Dit type bloemen zijn namelijk afhankelijk van de mest en water die gegeven moet worden. Wel een leuke bloempot in de tuin? Kies dan niet voor een eenjarige plant of bloem om onnodig werk te voorkomen.
  • Vormsnoei: Kies niet voor heggen of bomen die u zelf in vorm moet snoeien en vast moet zetten om omhoog te groeien. Dit is namelijk meerdere keren per jaar nodig. Toch een klimplant? Kies dan voor een type dat zelf aanhecht aan een klimwerk en zelfstandig omhoog kan klimmen.

Volledig ontzorgt zijn in tuinonderhoud?

Een volledig onderhoudsvrije tuin is helaas niet mogelijk. Met bovenstaand advies komt u al een heel eind. Helemaal ontzorgt zijn in tuinonderhoud? Neem dan vrijblijvend contact met ons op om een onderhoudsprogramma samen te stellen dat aangepast is op uw tuin en wensen.

Recent Posts

Start typing and press Enter to search

Tuin liggingTuinstijlen